Choroby układu krążenia są, obok nowotworów, najczęstszą przyczyną zgonów w krajach wysokorozwiniętych. Zalicza się je do schorzeń cywilizacyjnych. Wśród sprzyjających ich pojawianiu się czynników można wymienić złą dietę składającą się głównie z wysoko przetworzonych produktów, brak ruchu, zanieczyszczenie środowiska naturalnego, stres i korzystanie z używek. Warto wiedzieć, które choroby związane są z układem krwionośnym oraz, jak można im zapobiegać i wspomagać ich leczenie dostarczając organizmowi odpowiednią dawkę wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3.
Choroby układu krążenia
Układ krwionośny człowieka odpowiada za transport krwi, a wraz z nią niezbędnego do życia tlenu oraz składników odżywczych do dosłownie wszystkich, z mózgiem na czele, komórek organizmu. Bezpośredni (fizyczny) kontakt z krwią ma śródbłonek naczyniowy stanowiącym wewnętrzną część naczyń krwionośnych. Wszelkie anomalie w jego stanie lub funkcjonowaniu przekładają się na występowanie chorób układu krążenia. Sama krew, a precyzyjniej jej konsystencja, ma także wpływ na to, jak skutecznie transportowane są życiodajne substancje. Wśród chorób układu krwionośnego warto wskazać i krótko scharakteryzować kilka najpowszechniej występujących schorzeń, które z każdym rokiem, pomimo rozwoju medycyny, zbierają śmiertelne żniwo.
Miażdżyca
Ta choroba objawia się zmniejszoną drożnością naczyń krwionośnych wynikającą ze starzenia się organizmu i utraty elastyczności oraz odkładania się na ich ściankach soli wapiennych, białek, a także cząsteczek tłuszczu (w tym również cholesterolu). Poważniejsze utrudnienia w przepływie krwi mogą prowadzić zawału serca oraz udaru mózgu. Obie przypadłości w znacznym odsetku przypadków kończą się śmiercią osoby chorej. Miażdżycę można uznać za schorzenie, którego wyeliminowanie w znaczący sposób zmieniłoby na korzyść statystyki umieralności na pozostałe choroby układu krążenia.
Choroba wieńcowa
To schorzenie zwane jest także chorobą niedokrwienną serca. Ta nazwa zdaje się najlepiej oddawać specyfikę tej dolegliwości. Polega on na dostarczaniu do serca zbyt małej ilości krwi w stosunku do zapotrzebowania. Zbyt mało krwi oznacza zbyt mało tlenu oraz substancji odżywczych. Efektem takiej sytuacji często bywa zawał serca (nierzadko kończący się zgonem) lub dusznica sercowa. W większości przypadków choroba wieńcowa jest bezpośrednim skutkiem miażdżycy.
Nadciśnienie tętnicze
Nadciśnienie tętnicze objawia się – okresowo lub permanentnie – podwyższonym ciśnieniem krwi w tętnicach. Przy czym może dotyczyć ciśnienia górnego czyli skurczowego lub też dolnego określanego jako rozkurczowe. Skutkiem choroby nadciśnieniowej może być przewlekła niedoczynność nerek (ze stanami wymagającymi dializy włącznie), niewydolność mięśnia sercowego, zawał serca, udar mózgu i zespół otępienny. Przyczyn choroby nadciśnieniowa w formie samoistnej badacze dopatrują się w tendencjach dziedzicznych i negatywnym wpływie szeroko pojętego środowiska. Gdy pojawiają się objawy nadciśnienia tętniczego u osób mających problemy z nerkami, gruczołami dokrewnymi, tarczycą lub chorobami mózgu, choroba nadciśnieniowa bywa wiązana właśnie z tymi niedomaganiami.
Zawał serca
Atak serca oznacza martwicę mięśnia sercowego spowodowaną zamknięciem tętnicy wieńcowej doprowadzającej krew do tego kluczowego dla człowieka narządu. Efektem jest spowodowane niedokrwieniem ustanie pracy serca. Stan ten powoduje po pewnym czasie niedotlenienie i śmierć mózgu, a co za tym idzie zgon chorego. Zawał serca jest formą choroby niedokrwiennej serca. Jest on najczęstszą przyczyną śmierci w Europie. Zawał mięśnia sercowego występuje częściej u mężczyzn i w ich przypadku jego zwiększone prawdopodobieństwo pojawia się w młodszym wieku niż u kobiet. Wśród bezpośrednich przyczyn można wymienić chorobę wieńcową, otyłość (zwłaszcza tę brzuszną), palenie tytoniu i skłonności genetyczne. Jednym z najczęstszych powikłań po zawale jest śmierć chorego. W przypadku przeżycia zawału kolejne jego wystąpienie jest zwykle bardziej niebezpieczne dla pacjenta. Wiele zależy od wczesnego rozpoznania pierwszych symptomów zawału serca i szybkiego umieszczenia pacjenta w szpitalu. Zawał przebyty pod kontrolą specjalisty ma szansę wywołać znacznie mniej powikłań.
Udar mózgu
Nagłe zaburzenie czynności całego mózgu lub jego fragmentu spowodowane zaburzeniem krążenia mózgowego, które trwa dłużej niż 24 godziny nazywane jest zdarzeniem mózgowo-naczyniowym. Udar mózgu (ta nazwa jest popularniejsza) może przyjąć formę krwotoczną (wylew krwi do mózgu) lub niedokrwienną (zatrzymanie dopływu krwi do mózgu). Najczęściej udar bezpośrednio zagraża życiu chorego. Dlatego konieczne jest jak najszybsze powierzenie go specjalistycznej opiece medycznej. Osoby, które przeżyją udar mózgu często stają się niepełnosprawne. Pojawiają się u nich problemy z mową lub poruszaniem się. Podjęcie odpowiedniej rehabilitacji pozwala zniwelować część dysfunkcji. Udarowi ulegają raczej osoby starsze. Nie jest to jednak regułą. Większy odsetek chorych to mężczyźni. Poza inklinacjami genetycznymi do czynników zwiększających ryzyko wystąpienia udaru mózgu można zaliczyć m. in. nadciśnienie tętnicze, migotanie przedsionków, cukrzycę, otyłość, palenie papierosów, nadużywanie alkoholu lub stosowanie twardych narkotyków organicznych.
Rola kwasów omega w kontekście chorób układu krwionośnego
Wielonasycone kwasy tłuszczowe omega 3 działają przeciwzapalnie i przeciwutleniająco, co wpływa korzystnie na śródbłonek naczyń krwionośnych między innymi pozwalając minimalizować ilość wolnych rodników, których nadmiar wraz ze stanem zapalnym powoduje uszkodzenia naczyń krwionośne. Rola kwasów omega 3 w zmniejszaniu stanów zapalnych jest oczywista.
Współczesna dieta skutkuje przyjmowaniem do organizmu zbyt dużej ilości kwasów omega 6, które powodują zapalenia oraz działają prozakrzepowo. Zbyt dużo kwasów omega 6 oznacza za wysoki poziom zapaleń oraz ich niekorzystną przewlekłość. Przy czym kwasy omega 6 są organizmowi bardzo potrzebne. Nie równoważąc ich działania poprzez suplementację kwasami omega 3 narażamy organizm na groźne dla zdrowia przewlekłe stany zapalne oraz utrudnienie krążenia krwi w naczyniach. Prawidłowy poziom krzepliwości krwi to tylko jeden z istotnych dla dobrostanu układu krążenia czynników. Kwasy omega 3 wpływają także pozytywnie na zniwelowanie zaburzeń rytmu serca, które w skrajnych sytuacjach mogą być bardzo niebezpieczne dla życia człowieka. Osoby po zawale serca suplementując się kwasami omega 3 zmniejszają prawdopodobieństwo dalszych powikłań.
Poza korzystnym wpływem kwasów omega 3 na śródbłonek naczyń krwionośnych warto zwrócić uwagę na ich rolę w minimalizacji zagrożenia chorobami układu krążenia ze względu na fakt, że wspomagają one obniżanie ciśnienia krwi. Dzieje się tak ze względu na, wspomnianą wyżej, możliwość rozrzedzania krwi, która w takim stanie może łatwiej przepływać przez naczynia krwionośne transportując życiodajne substancje.
Kwasy omega 3 pozornie czynią niewiele, ale dzięki ich działaniu układ krążenia może funkcjonować zdecydowanie sprawniej. Wspomagają zdrowie człowieka w sposób finezyjny. Można śmiało stwierdzić, że regularna suplementacja wielonasyconymi kwasami tłuszczowymi omega 3 zdecydowanie zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia udaru mózgu, zawału serca, choroby wieńcowej, nadciśnienia krwi oraz miażdżycy. Jeśli przyswajanie omega 3 w diecie lub suplementacji zostanie wsparte aktywnym trybem życia, odpowiednią dawką snu, dbaniem o odpowiadającą wiekowi i wzrostowi wagę oraz regularnymi badaniami, to szanse na długie cieszenie się zdrowiem wzrosną znacznie. Co istotne, dostarczanie organizmowi kwasów omega 3 działa nie tylko zapobiegawczo, ale także wspiera leczenie chorób, które już zostały stwierdzone. W rezultacie ich postępowanie i zagrażające życiu powikłania mogą być wyeliminowane. I tak w przypadku zahamowania miażdżycy może udać się uniknąć zawału serca lub udaru mózgu.
Możliwość komentowania jest wyłączona.