Kwasy omega 3 na choroby cywilizacyjne.
Eskimosi nie chorują na choroby cywilizacyjne takie jak nowotwory i choroby sercowo-naczyniowe. Mimo, że ich dieta zawiera dużo tłuszczów, jest również bogata w kwasy omega 3. Według dostępnych z ostatniego dziesięciolecia danych śmiertelność w wyniku chorób układu krążenia utrzymuje się na poziomie: 5% u Eskimosów, 12% u Japończyków i aż ponad 45% u Europejczyków i mieszkańców USA.
Bezpieczna otyłość.
Istnieją modele „bezpiecznej otyłości” ze zwiększoną ilością receptorów kwasów omega 3 w tkance tłuszczowej. Dzięki czemu tak zmodyfikowane przez naukowców, bardzo otyłe zwierzęta nie chorują na cukrzycę zachowując przy tym poziom glukozy i cholesterolu w normie.
Pozytywny wpływ na pamięć.
Kwasy omega 3 hamują negatywny wpływ diety wysokotłuszczowej na pamięć.
Rezultaty niedoboru kwasów omega 3.
Organizm współczesnego Europejczyka „łatwo rdzewieje od środka”. Wszystko przez niedobór w diecie kwasów omega 3 i przeciwutleniaczy, co powoduje tzw. stres oksydacyjny i stany zapalne.
Dieta Budwig.
Dieta stworzona przez dr Budwig miała początkowo pomagać pacjentom chorym na stwardnienie rozsiane, choroby nowotworowe i przewlekłe stany zapalne.
Profilaktyka przeciwzawałowa.
Wśród osób regularnie spożywających estry etylowe trzy miesiące po zawale serca o 20% spadła całkowita śmiertelność, a o 10% ryzyko wystąpienia ponownego zawału serca.
Leczenie chorób skóry.
Stosowanie wewnętrzne i zewnętrzne Omegaregen® skin care może wspomagać leczenie schorzeń skórnych jak np. bielactwo, łuszczyca, czy atopowe zapalenie skóry.
Tran może zawierać metale ciężkie.
Tran pozyskiwany jest z dużych ryb np. z wątroby rekina, które żyją w coraz bardziej zanieczyszczonych oceanach, dlatego zawierają metale ciężkie, przyczyniające się do powstawania chorób układu nerwowego (autyzm, Alzheimer, Parkinson).
Spowalnianie procesu starzenia się.
Kwasy tłuszczowe z grupy omega 3 spowalniają starzenie się komórek i regularnie przyjmowane zmniejszają ryzyko zawałów serca.
Prawidłowe przechowywanie kwasów tłuszczowych.
Kwasy tłuszczowe są wrażliwe na działanie światła, tlenu i wielu innych czynników zewnętrznych. By zachowały swoją trwałość, muszą być przechowywane w szczelnej i zaazotowanej butelce z ciemnego szkła nieprzepuszczającej promieni słonecznych. Takie opakowanie determinuje wysoką cenę.
Kwasy omega 3 na koncentrację.
Dzieci, u których występuje niedobór kwasów omega 3 w organizmie, mają problemy z czytaniem, koncentracją i gorzej się uczą.
Odchudzanie.
Zawarte w oleju lnianym kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6 przyczyniają się do spalania tłuszczu i są stosowane w dietach odchudzających.
Poprawa jakości snu.
Kwasy omega 3 ułatwiają zasypianie, mają pozytywny wpływ na jakość snu przyczyniając się do likwidacji lęków nocnych i innych jego zaburzeń.